Bemutatkozás

Vénkerti Diáksport Egyesület


A Vénkerti Diáksport Egyesület 2000. március1-én alakult a Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diáksportköréből, 2006. június 10-én emelkedett közhasznú egyesületté. Azzal a céllal alakultunk, hogy az egyesület tagjai részére, az iskola nevelő-oktató munkájával összhangban, a rendszeres helyi, intézményen belüli, intézmények közötti és szakszövetségek által kiírt, játék-, turisztikai-, és versenylehetőségeket tervezzünk és szervezzünk. Az iskola a Közoktatási Törvény alapján és az állami, társadalmi szervek támogatásának, a diáksport egyesület jogi és anyagi lehetőségeinek felhasználásával biztosítani kívánja a rendszeres testgyakorlás tanórán kívüli feltételeit. Cél a rendszeres sportolás, testedzés, versenyzés biztosítása, sportkapcsolatok létesítése és fenntartása, a sporttal való nevelés, a társadalmi öntevékenység és a közösségi élet kialakítása.


A diáksport egyesületünk szakosztályi sportcsoportokat működtet. Sokféle sportágban, számos versenyen, bajnokságon öregbítették tanítványaink a VDSE, az iskola és Debrecen hírnevét, a „vénkertiek” mindenhol tekintélyt vívtak ki maguknak. Különösen büszkék lehetünk azokra a diákokra, akik a versenysport mellett a tanulmányi munkában is kiemelkednek. Az elmúlt esztendőkben erre is volt bőven példa.


A „Magyar Köztársaság jó tanulója – jó sportolója” címet négyszer nyerte el (2004, 2007, 2008, 2009.) Szalontai Ferenc tornász. A 2005-2006. tanévben „Debrecen város jó tanulója – jó sportolója” díjat kapta Nagy Márk, Szalontai Ferenc, Oláh Tamás. A 2006-2007. tanévben „Debrecen város jó tanulója – jó sportolója” díjat kapta Szalontai Ferenc, Nagy Márk. A 2007-2008. tanévben „Debrecen város jó tanulója – jó sportolója” díjat kapta Szalontai Ferenc, Nagy Réka. A 2008-2009. tanévben „Debrecen város jó tanulója – jó sportolója” díjat kapta Szalontai Ferenc, Sándor Csaba.


A Vénkerti Diáksport Egyesület a Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak sportolási igényeit elégíti ki, az iskola színeiben indulunk a versenyeken. A diáksport egyesület labdarúgás, torna, úszás sportági, szakosztályi csoportokat működtet. A Vénkerti Diáksport Egyesületben magasan kvalifikált edzők tevékenykednek, a foglalkozásokat testnevelő tanárok tartják, akik a testnevelői diplomájuk mellett, szakedzői, edzői és „B” licenc labdarúgó edzői képesítéssel is rendelkeznek.


A legeredményesebb a fiú torna szakosztályunk. Évek óta országos viszonylatban a legjobb eredményeket érjük el a „torna kupákon” és az országos torna diákolimpia versenyeken. Minden évben indulunk a más iskolák által rendezett versenyeken, kupákon, Sárfehér Kupa (Izsák),  Szársomlyó Kupa (Villány), Balaton Kupa (Balatonföldvár, Kőröshegy),  Medve László Emlékverseny (Nagykőrös),  Réthy Sándor Emlékverseny (Budapest),  Rákoskerti Tornakupa (Budapest). A diáksport egyesület tornászai bemutatókon, rendezvényeken szoktak szerepelni.


Úszó sportcsoportunk nagyon szépen fejlődött és az országos diákolimpia úszó döntőin indulva már aranyérmet is szereztek a dobogós helyezések mellé.


Labdarúgó sportcsoportunk tagja a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetségnek. Indulnak a diákolimpia labdarúgó versenyein, a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség bajnokságán, a Chio Kupán és más iskolák által szervezett labdarúgó kupákon.


A Vénkerti Diáksport Egyesület rendszeresen szervez nyári táborokat a Balaton mellé, sítábort Szlovákiába, Ausztriába, turisztikai hétvégét a hazai hegyekbe. Évek óta megszervezzük a Bocskai-Vénkert Kupa országos lány és fiú tornaversenyt, mely a Bocskai István Általános Iskola és Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közös rendezvénye.


A Vénkerti Diáksport Egyesület 2010. február 22 –én bekapcsolódott a  Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tehetségfejlesztő programjába és Tehetségpontként működik. Ezt a tevékenységet elsősorban iskolánkban fejtjük ki, de más tehetségponttal is együttműködünk.


Egyesületünk önfenntartó, tagdíjakból, pályázatokból, az 1%-os felajánlásokból, szponzorok támogatásából működik.


A Magyar Diáksport Szövetség minden tanévben elkészíti az eredményességi ranglistáját. A rangsort 62 sportág országos döntőkön elért eredményei alapján készítette el.